WordPress Nedir?

WordPress, PHP ve MySQL kullanılarak geliştirilmiş ve açık kaynak kodlu olarak geliştirilmeye devam eden içerik yönetim sistemidir.

Kendi tabirleriyle; “WordPress, güzel bir web sitesi, blog veya uygulama oluşturmak için kullanabileceğiniz açık kaynaklı bir yazılımdır“.

Gelişimi 2003 yılına kadar dayanmaktadır. Resmi olarak b2/cafelog projesinin devamı olarak kabul edilmektedir. WordPress açık kaynak kodlu olması sebebiyle dünya üzerinde binlerce geliştiricisi bulunmaktadır. Böylelikle güvenlik noktasındaki açıklar da kısa sürede tespit edilmekte ve düzeltilmektedir. Ayrıca geliştirici sayısının fazla olması dokümantasyon sayısının artmasına yardımcı olmaktadır.

WordPress, hiçbir kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan hazır tema ve eklentileri kullanarak kendi internet sitenizi kurmanıza ve yönetmenize olanak sağlar. Her ne kadar WordPress tek bir isim olarak bilinse de, aslında kendi içerisinde wordpress.com ve wordpress.org olarak ikiye ayrılır ve bu iki sistem arasında ciddi farklar vardır.

WordPress.com, hesap oluşturup bu hesabınız ile sitelerinizi oluşturmaya yardımcı olan bir platformdur. Ücretsiz ve ücretli olmak üzere birkaç planı vardır. Aslında wordpress.com’u wordpress.org’dan ayıran ve daha çok tercih edilmesine sebep olan etkenlerden bir tanesi wordpress.com’un hiçbir ücret ödemeden size bir site sahibi yapma imkanını tanıyor olmasıdır.

WordPress.com’un tercih edilmesindeki bir başka sebep ise, herhangi bir kodlama, wordpress ve domain/hosting yönetimi hakkında hiçbir bilgiye sahip olmanızı gerektirmeden, bir blog açıp yönetmenize imkan sağlamasıdır. WordPress.com barındırma hizmetini (hosting) kendi sunucularında vermektedir. Yeni bir site eklendiğinde, site-adi.wordpress.com gibi belirlenen bir adresle veya yönlendirilen bir domain ile bu hizmetten yararlanılabilir.

WordPress.org, biraz kodlama bilgisi, biraz domain ve hosting yönetimi gibi konularda bilgi gerektiren, ancak sonunda istediğiniz şeyleri yapabileceğiniz, size sınırsız imkanlar sunan bir oluşumdur.

WordPress.org’da da ücretsiz eklenti ve temalar bulunmaktadır. Ancak işinize uygun, profesyonel tema ve eklentiler kullanmanız gerektiği durumlarda hali hazırda yazılmış ve satışa sunulmuş durumda olan binlerce eklenti ve temalar bulabilirsiniz. WordPress açık kaynak kodlu bir sistem olduğu için ayrıca piyasada bulunan yazılım uzmanlarından, yine işinize uygun tema ve eklenti yazmalarını da talep edebilirsiniz.

Neden WordPress?

WordPress, popüler arama motorları tarafından sevilmekte ve desteklenmektedir. WordPress ile yayınlanmış bir içerik, Google veya benzeri arama motorlarında hızlı bir şekilde indekslenmektedir. Bu sebeple daha fazla kitleye ulaşma hedefinde olan yayıncılar için vazgeçilmez bir sistemdir.

Bireysel web girişimlerinde bütçe, şirketlere nazaran daha kısıtlıdır. Girişimcilerin, WordPress kalitesinde bir script yazdırmak için 4 haneli rakamları gözden çıkarması gerekir. Üstelik gelişen web teknolojilerine uyum sağlamak için belli aralıklarla ücretli güncelleme yaptırmak da gerekmektedir. Fakat WordPress sürekli güncellenen bir yapıya sahip olması ve arama motorlarının sunduğu ayrıcalıklardan faydalanmasından dolayı, ülkemizde birçok kurumsal şirket ve üniversite gibi devlet dairelerinin web sitelerinin dahi temelini oluşturmaktadır.

Neler Yapılabilir?

Başlangıçta blog oluşturmak için kullanılan WordPress, çekirdek kodundaki değişiklikler ile geniş eklenti ve tema ekosistemi sayesinde her türlü web sitesini oluşturabileceğiniz bir içerik yönetim sistemi (CMS-Content Management System-) dir.

Bu nedenle WordPress ile oluşturulabilecek sitelerin türleri aşağıdakilerden çok daha fazlasıdır:

  • Kurumsal web siteleri
  • Bloglar
  • Online satış siteleri (E-ticaret)
  • Portfolyo – CV siteleri
  • Forumlar
  • Online kurs siteleri
  • Galeriler
  • Sosyal ağlar
  • Haber Portalları
  • İş bulma siteleri
  • Üye girişi gerektiren siteler
  • Online rezervasyon gerektiren siteler
  • Soru-cevap siteleri
  • Video paylaşım siteleri
  • Açık artırma ve kupon siteleri

WordPress ziyaretçilerine üye olma, içerik paylaşma imkanını sunduğu için ve MySQL tarafındaki düzenli veri tabanı yapısı ve kullanışlı fonksiyonları sayesinde birçok farklı projede kullanılmaktadır.

WordPress’in Güçlü Özellikleri Nelerdir?


WordPress ekibinin kendi tabiriyle, güçlü özellikleri şunlardır:

  1. Kullanım Kolaylığı
    Kolay kullanımı sayesinde WordPress, kolay bir şekilde internet sitesi kurma ve yönetebilme imkanı sağlar.
  2. Esneklik
    Binlerce farklı tema seçeneği ile sitenizi renklendirebilir, birçok eklenti seçeneği ile de sitenize farklı özellikler ekleyebilirsiniz.
  3. Kolayca Yayınlama
    WordPress ile yazılar ve sayfalar oluşturmak; bu içeriklere resimler ve videolar eklemek basit olduğu gibi bu içerikleri yayınlamak bir butona tıklamak kadar kolaydır.
  4. Yayınlama Araçları
    WordPress ile içeriklerinizi yönetmek çok kolaydır. Yarım kalan bir içeriğiniz varsa bu içeriğinizi taslak olarak kaydedebilir, istediğiniz zaman kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Yine içeriklerinizi yayınlamak için ileri bir tarih seçip o tarihte otomatik olarak yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.
  5. Kullanıcı Yönetimi
    WordPress, size 5 farklı kullanıcı rolü sunar ve kullanıcılarınızı bu rollere göre sınıflandırabilmenizi sağlar. Yönetici, siteyi yöneten ve en yetkili olan kişidir. Editörler, içerikler ile çalışır. Yazarlar ve içerik sağlayıcılar, sitenize içerik ekleyebilir. Aboneler ise profillerini yönetebilirler.
  6. Medya Yönetimi
    WordPress güçlü bir medya ortamı sunar ve resimlerinizi sürükle bırak şeklinde, kolayca ve hızlıca yükleyebilmenizi sağlar. WordPress ile resimlerinize alternatif yazılar ve altyazılar ekleyebilir, içeriklerinize bu resimleri kolayca dahil edebilir, yazılarınızda ya da sayfalarınızda foto galeriler oluşturabilirsiniz. Bununla beraber WordPress, yüklenen resimleri, yeniden boyutlandırma veya kırpmaya da olanak sağlar.
  7. Standartlara Uygunluk
    WordPress’in yapısındaki her bir kod parçası W3C standartlarına uygun şekildedir. Yani websiteniz, günümüz ve yarının web tarayıcılarında çalışacaktır.
  8. Kolay Tema Sistemi
    WordPress ekosisteminde temanızı bir tıklama ile yükleyebilir ve kullanabilirsiniz. Yüklediğiniz temayı kullanmaya başlamak saniyelerinizi alacaktır.
  9. Eklentiler ile Gelişme
    WordPress, çekirdek yapısında birçok standart özellik ile birlikte gelmektedir. Fakat bütün web sitelerinin ihtiyacını gidecerek özellikleri barındırmak mümkün değildir ama WordPress, eklenti sayfası ile on binlerce eklenti sunar ve gereksinimlere uygun özellikler sitelere eklenebilir.
  10. Dahili Yorum Sistemi
    WordPress kurulumu bir forum sitesinde olabilecek kadar gelişmiş ve yönetilebilen bir yorum sistemi ile birlikte gelmektedir.
  11. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
    WordPress, SEO için optimize bir şekilde gelir. Fakat daha detaylı optimizasyonlar için kullanabileceğiniz birçok WordPress bileşenleri de mevcuttur.
  12. Dil Çeşitliliği
    WordPress, 70’ten fazla dile tercüme edilmiş olarak gelir.
  13. Kolay Kurulum ve Güncelleme
    WordPress, kullanılan bütün tema ve eklentiler tek tık ile güncellenebilir.
  14. Import Ediciler (Dışa Aktarıcılar)
    Bir web sitesini taşımak bazen zor bir hal alabilir. WordPress, import ve export (içe ve dışa aktarım) özellikleri ile istediğiniz yere kolayca taşınabilir.
  15. Öznel Yapıdadır
    WordPress, web sitenizin her şeyi ile sizin kontrolünüz altında olmasına imkan verir.
  16. Özgürlük
    WordPress, GPL lisansı altında yazılmış bir teknolojidir ve özgürlüğünüzü korur. Yani, WordPress’i özgürçe kullanabilir, değiştirebilir ya da dağıtabilirsiniz.
  17. Topluluk
    WordPerss, en popüler CMS olduğun için, enerjik ve destekleyici bir topluluğa sahiptir. Destek forumlarında bir soru sormanız, gönüllü destekçilerden gerekli yardımı almanız için yeterlidir.
  18. Destek
    Siz de bir WordPress gönüllüsü olabilirsiniz. WordPress’in gelişmesine katkıda bulunabilir, destek forumunda soruları cevaplayabilir, öğretici içerikler yazabilir, tercümeler yapabilir, WordCamp mitinglerinde konuşmalar yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir