PHP’nin Tarihçesi

PHP’nin Tarihçesi

PHP ilk olarak 1994 yılında Rasmus Lerdorf tarafından, dinamik web sayfaları geliştirebilmek ve web sayfasını ziyaret edenleri izleyebilmek amacıyla bir dizi Perl betiği kullanılarak geliştirilmiştir.
İnsanlar kısa zamanda PHP ile ilgilenmeye ve bu konuyla ilgili sorular sormaya başladıklarında ise yeni bir betik motoru oluşturmuştur.

8 Haziran 1995 tarihinde Rasmus Lerdorf, web formlarıyla çalışmak, aynı zamanda veri tabanları ile iletişim kurmak için PHP’yi genişletti ve böylece PHP/FI’ı (Personal Home Page / Forms Interpreter) biçimlendirmiş oldu. Daha sonra bir geliştirme ekibi oluşmaya başladı. Aylar süren çalışmalar ve beta sürüm testlerinden sonra, 1 Kasım 1997 tarihinde PHP/FI2’i (Personal Home Page / Forms Interpreter) yayınladı.

PHP 3

PHP, adı duyuldukça bir grup yazılım geliştiricilerinin dikkatini çekti. Rasmus Lerdorf, Zeev Suraski ve Andi Gutmans tarafından yeniden yazıldı ve 6 Haziran 1998 tarihinde PHP3 yayınladı. Aynı zamanda PHP kısaltmasının açılımı Hypertext Preprocessor olarak kabul edildi ve resmileştirildi.

PHP 3.0’ın en güçlü yanlarından biri, genişletilebilirlik özellikleriydi. Son kullanıcılara çoklu veri tabanları, protokoller ve API’ler için olgun bir arayüz sağlamanın yanı sıra, dilin kendisini genişletme kolaylığı, çeşitli modüller gönderen pek çok geliştiricinin ilgisini çekti. Bu PHP 3.0’ın muazzam başarısının anahtarıydı.

PHP 4

1998 kışı, PHP 3.0’ın resmi olarak piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra performans ve diğer işlevsellikler için yeniden ele alınması gerekiyordu. Zeev Suraski ve Andi Gutmans, 1999 yılında Zend Engine’ı (Zend Motoru) üreten PHP’nin çekirdeğini yeniden yazmaya başladılar. 22 Mayıs 2000 tarihinde Zend Engine 1.0 tarafından desteklenen PHP4 yayınladı.

PHP 5

Artık PHP’nin önünde pek de engel bulunmuyordu ve böylece PHP gün geçtikçe daha fazla ün kazanmaya başladı.
PHP’yi daha üstün bir hale getirmek için, 13 Temmuz 2004 tarihinde Zend Engine 2.0 tarafından desteklenen PHP5 yayınladı. Zend Engine 2.0, PHP’yi vazgeçilmez bir dil yapacak olan, OOP (Object Oriented Programming) için gelişmiş destek, PDO (PHP Data Objects) uzantısı, static binding (statik bağlayıcı) ve sayısız performans geliştirmeleri gibi yeni özellikler içeriyordu. Aynı zamanda 32 Bit ve 64 Bit Microsoft Windows işletim sistemi platformları için PHP, IIS (Internet Information Services) üzerinden yorumlanabilir ve kullanılabilir hale getirildi.

PHP 7

3 Aralık 2015 tarihinde PHP’nin çekirdeği bir defa daha yazılarak Zend Engine 3.0 tarafından desteklenen PHP7 next generation yayınladı.

Zend Engine 3.0’da, PHP’yi eşsiz bir dil yapacak olan bazı yenilikler; yüksek hız (2 kat daha hızlı), üstün performans, düşük ram (bellek) kullanımı, en fazla güvenlik, kararlılık, just in time compilation (çalışma zamanında derleme), debugging engine exceptions (hata ayıklama motor istisnaları), daha gelişmiş Microsoft Windows işletim sistemi platformları desteğidir.

PHP 8

26 Kasım 2020 tarihinde PHP 8 versiyonu resmi olarak kullanıcının hizmetine sunuldu. Büyük bir yenilikle kullanıma sunulan söz konusu versiyon, birçok güçlü özelliği de beraberinde getiriyor. Bu yeni özellikler sayesinde çok daha kolay bir şekilde kod yazabilir, daha kullanışlı ve güçlü uygulamalar oluşturabilirsiniz. PHP 8’in kullanıcılar tarafından en beğenilen özelliği Just in Time kavramının kısaltması olan JIT derleyicisidir.

Posted in Php

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir